miércoles, 22 de mayo de 2013

CAL PAUET DE LA VANSA


CAL PAUET DE LA VANSA


Cal Pauet de La Vansa és una casa pairal construïda a finals del segle XIX ( 1870 ) per la família Parramon al terme municipal de la vall de La Vansa. La masia es va construir a la zona coneguda com "la llaguna", i junt amb " El cortal de Sant Quiro " i " Maderm " ( dos masies més que hi ha a la mateixa zona geogràfica )  formen l'indret conegut per la gent de la vall com: Les 3 masies d'Ossera.  Cal aclarir, però, que en termes geogràfics tant " Cal Pauet " com " El cortal de Sant Quiro " pertanyen al municipi de la Vansa i la masia de " Maderm " pertany al terme d' Ossera.


         Segons la documentació que he pogut aconseguir, l'origen de la família Parramon de Cal Pauet de la Vansa, la trobem al poble anomenat Josa del cadí.  Pel que sembla en l’any 1800 a Josa del Cadí hi vivia una, o més d’una família, on el primer cognom era “ Parramon “. En aquesta família, o en una d’aquestes, hi va néixer un nen al qual li van posar el nom de Joan. Aquest nen, en Joan Parramon, va viure amb els seus pares i germans a Josa  fins que en 1845 va contraure matrimoni amb una noieta  de la vall de la Vansa anomenada Maria Vilanova. Un cop casats, en Joan Parramon i la Maria  Vilanova, es van quedar a viure a la vall de La Vansa; concretament en un poblet anomenat Sant Pere i allí hi van formar la seva família. La casa on vivia el matrimoni Parramon – Vilanova era coneguda a la vall com “ Cal Pauet ”. És aquí, amb aquesta casa i família, on comença la historia de “ Cal Pauet “ de la Vansa.

No he pogut esbrinar el motiu pel qual la gent de la vall anomenava així aquella casa. Tampoc he trobat cap Pau o Pauet dins la família Parramon de la Vansa i molt menys de la provinent de Josa del Cadí que li pogués donar aquest nom a la masia.  Crec, i es una opinió personal,  que el nom de “ Cal Pauet ” pot ser degut a una de tres hipòtesis diferents.

PRIMERA HIPÒTESIS:
         La casa del poble de Sant Pere on la família Parramon-Vilanova va anar a viure desprès de casar-se ja era coneguda per la gent de la Vall com la casa de " Cal Pauet ". Així dons, un cop instal·lats a la casa, la familia Parramon-Vilanova va començar a ser anomenada com " els de cal pauet de Sant Pere" per la gent de la Vall.

SEGONA HIPÒTESIS:
         La família Parramon que vivia a Josa del Cadí era coneguda al municipi com la família de " Cal Pauet " i , per aquest motiu, en Joan Parramon que festejava amb la Maria Vilanova era conegut per la gent de la Vall de la Vansa com en Joan Parramon de " Cal Pauet " de Josa.  Quant en Joan i la Maria es van casar i van anar a viure al poble de Sant Pere de la Vansa, la gent de la vall va començar a anomenar la casa on vivia la família Parramon - Vilanova com la masia de “ Cal Pauet ” de Sant Pere.  Així la gent de la vall ja sabia que els familiars que vivien a “ Cal Pauet ” de Sant Pere eren en Joan Parramon provinent de “ Cal Pauet ” de Josa i la Maria Vilanova natural de la Vansa.  Aquest fet també serviria per poder diferenciar la família Parramon amb una altra família de la vall amb el mateix cognom si fos el cas que n'hi hagués alguna altra.

TERCERA HIPÒTESIS:
                   La casa coneguda com “ Cal Pauet ” de Sant Pere era propietat de la família Vilanova de la Vansa i quan la Maria es va casar amb en Joan Parramon de Josa, la família Vilanova va donar la casa de “ Cal Pauet ” de Sant Pere com a dot matrimonial. D’aquesta manera la família Parramon-Vilanova va anar a viure a la casa de “ Cal Pauet ” de Sant Pere.
        
                           "Aquestes tres hipòtesis son fruit de una opinió personal meva i 
                                 no tenen perquè se veritat ".

La família Parramon – Vilanova que vivia a la casa de Cal Pauet de Sant Pere va tenir 8 fills un dels quals fou un important mossèn. L’hereu i fill gran  era en Josep Parramon i Vilanova i el germà mossèn era  el  Rdo. Francisco Parramon i Vilanova ecònom de Villar. La família es dedicava a la pagesia i el poblet de Sant Pere es trobava a uns 5 km de la zona coneguda com  “ La Llaguna ”, lloc on hi tenien la major part de les terres. Tots els germans anaven a treballar a aquestes terres i per tant havien de recórrer un llarg camí cada dia arrossegant les mules i els estris per conrear i llaurar  la terra, a part també calia sumar-hi les males condicions climatològiques que hi pugues haver. En aquell indret de la Llaguna no hi tenien cap cobert on resguardar-se i aixoplugar-se del vent o de la pluja. L’únic lloc on, mínimament,  es podien protegir de les dures condicions climàtiques era una construcció megalítica que hi havia dins les seves terres i que ells mateixos van netejar pels vols de 1860. Aquesta construcció megalítica era coneguda per la gent de la Vall de la Vansa  i d' Ossera com:  L’Espluga de la bruixa.  Aquesta construcció era molt petita i tant sols es podien resguardar una o dos persones deixant la resta de treballadors junt amb les eines  i animals a la intempèrie. 


Per aquests motiu en Joan Parramon propietari de Cal Pauet de Sant Pere junt amb el seu fill, i futur hereu, Josep Parramon i Vilanova van  decidir de construir-hi una petita casa en aquell indret.La casa es va construir cap a l'any 1870 a tocar d'un petit penya-segat que hi havia al costat del prat gran d'aquesta manera la construcció quedava una mica resguardada de les condicions climàtiques. En un primer moment, la casa de Cal Pauet de la Llaguna no va ser gaire gran. Aquesta constava de dues quadres, un petit paller i una part d’habitatge.

Així dons la família Parramon i Vilanova va passar a tenir dues cases,  una era la de Cal Pauet de Sant Pere i l’altra la de Cal Pauet de la Llaguna (ambdues  al terme municipal de la Vall de la Vansa).  Un cop acabada la casa de la Llaguna en Josep Parramon i Vilanova, ja hereu de Cal Pauet,   es va vendre la casa de Sant Pere i va comprar altres terres al costat de les que ja tenia a la zona de la Llaguna. D’aquesta manera  havia aconseguit tenir agrupades en el mateix indret tant la casa per viure-hi com el bestiar i les seves terres.

La casa coneguda com a Cal Pauet de Sant Pere al canviar de propietari també va canviar de nom. Actualment la casa de Sant Pere on va viure la família Parramon – Vilanova no se sap on està ubicada y es creu que ja està ensorrada. Tant sols hi ha una casa anomenada “ Cal Pauet ” a la vall de la Vansa i és la que està situada a zona coneguda com “ la Llaguna ”.

L’any 1913 l’hereu de Cal Pauet de la Llaguna en Joan Parramon Colell  casat amb Eulalia Torra va demanar un crèdit al seu tiet el Rdo. Fco. Parramon i Vilanova ecònom de Villar per tal de ampliar i reformar la casa. Aquesta va quedar tal  com es actualment amb el paller,  les quadres,  els tres pisos de casa habitables, la capella i el cementiri. També hi va fer arribar aigua corrent procedent d’un antic pou que hi havia al prat de dalt de la masia. L’aigua del pou arribava a la casa mitjançant una canalització de tub de plom.

En 1917 el dolmen situat a la propietat de Cal Pauet i conegut popularment com “ L'espluga de la bruixa ” fou excavat pel Sr. Mn Juan Serra i Vilaró amb el permís d’en Josep Parramon i Vilanova. Es varen trobar  restes arqueològiques ( collars de petxines, ossaments, ceràmica, etc. ) les quals  foren portades i exposades al públic al museu diocesà de Solsona on, avui en dia,  encara hi son documentades i ven conservades.


  fotografia  del dolmen " L'espluga de la bruixa " quan va ser excavat pel Mn. Joan Serra i Vilaró als voltants del  1917.  Aquesta fotografia fou editada en el seu llibre publicat en 1927  "La civilització megalítica a Catalunya". ( la persona que apareix dins el dolmen és un membre de la família Parramon ).
         
         A l’any 2000 els actuals propietaris de Cal Pauet de la Llaguna ( els fills d’en Josep Parramon ) van tornar a reformar la masia  tot mantenint l’estructura original establerta en 1913, a mes i van posar aigua corrent procedent d’una font que neix a la zona coneguda com La Guardia i que, a la vegada, també subministra aigua a les altres dos masies de la zona i al poble d’Ossera. Cal dir, també, que en l’any  2013 si va instal·là la llum.

En l’actualitat la masia a esdevingut una segona residencia per la família Parramon.



        Hola hem dic Jordi i sóc el net d'en Josep Parramon Torra natural de Cal Pauet de La Vansa. El meu avi Josep Parramon i la meva avia Rosa Vila varen viure en aquesta masia treballant i conreant les seves terres fins que van decidir anar a viure a Lleida. Actualment les famílies propietàries de la masia pugem a la casa de La Vansa moltes vegades al cap de l'any perquè ens agrada molt aquest paratge natural. Es un  indret on ens venen a la ment molts records i vivències familiars, també es un indret on podem gaudir i disfrutar de la natura la qual ens permet desconnectar, per uns dies, de la vida rutinària, quotidiana i sorollosa de la ciutat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario