viernes, 5 de febrero de 2021

DOLMEN DE COLLDARNAT

DOLMEN DE “ COLLDARNAT ”.

Agafant la carretera de Sorribes de La Vansa LV-4001, passant per la zona de “La Barceloneta ” i continuant corbes amunt direcció a Muntant de Tost, arribem a un clar on hi ha el caminet que ens porta al deshabitat poble  de Colldarnat.  El dolmen es una mica complicat de trobar si no se sap on estar.  No es troba al poble ni al costat de l’Ermita, sinó una mica més amunt del camí que trenca cap al poble.   Aparquem el cotxe just al costat de la carretera LV-4001 al costat del cartell de Colldarnat i continuem caminant carretera amunt direcció a Muntant,  a uns 30 metres la carretera asfaltada s’acaba convertint-se en un camí de pedres, seguim caminant per aquest camí uns 100 metres amunt aproximadament.  Aleshores deixem el camí i pugem muntanya a través per la part de l’esquerra durant uns 50 metres fins arribar a dalt del turonet on hi ha un clar. Allí es troba el dolmen de Colldarnat.

 No es un dolmen complert, sinó que esta mig ensorrat, tot i així continua tenint l’encant d’una construcció mil·lenària que roman immòbil amb el pas del anys. El dolmen fou excavat al voltant de 1917 pel Mossèn Joan Serra i Vilaró i el va documentar al seu llibre “La civilització megalítica a Catalunya” pàgina 251-253. Els objectes que s’hi van trobar es van portar al museu de Solsona on encara hi estan exposats i vaig poder fotografiar.





A continuació faig una còpia literal del text que hi ha escrit i documentat al llibre, abans citat, de Joan Serra i Vilaró: 

Pàgina 251:

“ 97.-Muntant. Tarter de Coll d’Arnat ( fig.326 ).- Coll D’Arnat es un llogaret de vint edificis amb setze habitants, sufragània de muntant, d’on dista uns quatre quilòmetres, i pertany al municipi de Lavança. El megalit que ens ocupa està a uns 100m a Ponent sobre la serra, l’extrem E. de la qual domina la localitat.


En veure’l, produeix l’efecte d’un munt de roques, caigudes les unes sobre les altres. La coberta devia ésser enorme encara que la cambra no fos molt gran, la qual cosa era comuna en aquesta mena de megalits.

En l’adjunt gravat mostrem la planta ( fig.327 ) i la secció longitudinal ( fig.328 ), i hem numerat les pedres per a sa millor descripció. La 1 i la 4 són fragments de les testeres que romanen en el lloc corresponent, però són mutilades en llur elevació. La 1 te 1m 00 de llarg per 0m 51 d’alt i 0m11 de gruix, i la 2 , 0m 50, 0m 32 des de sota la llosa plana ( no miràrem si penetrava més en fons ) i 0m 15, respectivament.

   

Les 2 i 3 semblen trossos de les lloses laterals N. La 2 té 0m36 de llarg i 0m54 la 3, tenint ambdues una gruixària de 0m16 i una alçària de 0m45.

Les 5 i 6 són les lloses laterals S. La 6 té 1m56 de llarg per 1m07 d’alt ( des del pla superior de la llosa 7 ) i 0m32 en sa major gruixària. La 5, de 0m65 de llarg, per 0m15 de gruix, té 0m42 d’elevació ( comptant des del mateix pla que l’anterior ). Sobre ambdues descansen, a manera d’hemidolmen, les lloses de la coberta 8, 9, 10 i 11. La 9 no caldria comptar-la-hi, car es un fragment de la 8, el qual té 40 per 69 centímetres. Per l’altre extrem s’apoien al sòl.

La 10, la major llargària de la qual és de 1m19 amb un gruix de 0m15, podria haver estat una de les lloses laterals N. que, en desplomar-se, quedés apoiada amb la pedra 6.

La pedra 7 enllosa el sòl del megalit.

L’ésser en una carena fa suposar que les pedres del túmul les devien fer rodolar a banda i banda en les antigues excavacions. Algunes encara hi romanen.

El material que ens ha proporcionat la seva excavació consisteix en un petit fragment de terrissa molt grollera, plena de pedruscall, d’un gruix de 2 centímetres. L’altra ceràmica obeeix a les formes típiques d’aquests megalits, com ho palesa el fragment la secció del qual reproduïm ( fig. 329 ). El vas del qual era aquest fragment, tenia ansa.

                                       


Un altre fragment que reprodueix la figura 330 té ornamentacions profundament incises. Pertany a la boca del vas.

També hi trobàrem un gra de collar de pedra i una agulla de metall de 40mm. de llarg, de secció en quadre, puntada de cada extrem. De l’anàlisi d’aquesta agulla n’han resultat 11,1%  d’estany i 88,1% d’aram.”


Foto del museu de Solsona on hi apareix part de la troballa excavada al dolmen:



            __________________________________________

 

Fins aquí el final d’aquesta publicació referent al dolmen de Colldarnat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario