lunes, 1 de febrero de 2021

AMMONIT

 

Recreació d'un Ammonit, extret de la pàgina de Wikipedia.

Un dia que anàvem d’excursió direcció a la guàrdia hi vam trobar una pedra que havia rodolat de sota un arbre fins arribar al peu del camí. Era un roc on hi havia marcada una part de l’espiral d’un cargol enorme. Un mol·lusc fossilitzat que  va existit fa milions d’anys en aquestes muntanyes. Es tracta d’un ammonit.

Segons Wikipèdia els ammonits son:

“ Els ammonits són un grup extint d’animals marins de la subclasse Ammonoidea dins la classe Cephalopoda, de l’embrancament Mollusca. Són fòssils escel.lents, i sovint és possible relacionar la capa de roca en què se’ls troba amb un període geològic determinat. El parent vivent més proper als ammonits probablement no és el Nautilus ( al qual s’assemblen físicament), sinó la subclasse Coleoidea ( que conté pops, calamars i sèpies ).  Les seves closques fòssils solen tenir forma d’espirals aplanades, malgrat que també n’hi ha amb forma d’hèlix o formes no espiralitzades ( conegudes com a “ heteromorfes “). La seva forma d’espiral els dona nom, ja que les seves restes fossilitzades tenen una certa semblança amb les banyes d’un cabró. Plini el Vell  els va anomenar Ammonis cornua ( banyes d’Ammon ) perquè el déu egipci Ammon ( Amun ) solia ser representat portant banyes de boc. Per això, els noms de les espècies d’ammonit solen acabar en cera, que vol dir “ banya ” en grec.

Els ammonites aparegueren per primer cop fa uns 400 milions d’anys, i s’extingiren en acabar el període Cretaci ( fa 65 milions d’anys ) juntament amb els dinosaures i moltes altres espècies marines ”. 


Fotografies del fòssil:













No hay comentarios:

Publicar un comentario