sábado, 27 de noviembre de 2021

Ramaria gracilis - Peu de rata blanc -.

 


            El Peu de rata blanc es un bolet petit que creix sota els pins en llocs humits i sobre tot en llocs amb molsa,  el tronc es fi del qual hi surten diverses ramificacions. Te un color blanquinós i un suau olor anisat.  Es tracta d’un bolet molt amarg, per tant  no es comestible ja que pot produir molt mal de panxa i fortes diarrees.  

            El peu de rata blanc es molt fàcil de distingir del peu de rata groc (un bolet comestible molt més gran i robust ).


martes, 23 de noviembre de 2021

Molleric " bolet de bou "

 



            A la tardor quan  es l’ època dels bolets, A la vall de la Vansa hi abunden els mollerics o també coneguts per la gent de l’indret com a “ bolet de bou ”.  Se’n fan a rengleres igual que els bolets d’ovella.

            El Molleric es un bolet amb el barret, de entre 4 i 10 cm, de color marronós i amb una mucositat viscosa, sobretot quan hi ha humitat.  Es caracteritza perquè sota d'aquest barret llefiscós  hi ha com una mena d'esponja de color groguenca.  El seu tronc també es robust i de color groc.

            Es tracta d'un bolet comestible però amb molt poc valor culinari perquè, igual que la llengua de bou i els bolets d'ovella, es bastant amargant i no sembla tenir cap gust. 

            Per cuinar-lo es millor fer-ho amb els bolets petits ja que son menys amargants que els grans. Primer s'ha de treure la pela marró del barret, després s'ha de treure l'esponja groga que hi ha a sota i finalment s'ha de rascar una mica el tronc amb un ganivet per treure-li el color groguenc.  Un cop fet això ja es pot cuinar a la paella amb una picada d'all,  julivert, pebre i sal.

Llengua de bou blanca. ( Hydnum albidum )

 










La llengua de bou es un bolet relativament freqüent  el qual acostuma a sortir en grans grups durant la tardor i l’hivern, i si no es produeixen glaçades fortes, pot continuar naixent al llarg del desembre sota dels pins ( especialment pi blanc i pi roig ).

Es un bon comestible i dins del grup de les llengües de bou, aquesta variant de color blanc es l’ espècie més apreciada.

El barret es aplanat, irregularment arrodonit i de color blanquinós. Fa entre 5 i 10 cm de diàmetre i es torna amb un to groguenc quant envelleix.

L’himeni el trobem a la part de sota del barret i està cobert amb abundants agulles denses de color blanquinós o brú. En aquestes agulletes hi trobem les espores del bolet i, per tant, estaria bé que quan l'agaféssim, el netegéssim allà mateix fent caure les agulles al terra del bosc, així facilitarem que aquest es torni a reproduir altra vegada.

Al ser un bolet amb un punt d’amargor, es recomana bullir-lo abans de cuinar-lo. Un cop bullit es treu de l’olla i es pot posar a la paella amb una picada d’all, julivert, sal i pebre. També es bastant apreciat per fer arròs de carn i verdures.














domingo, 21 de noviembre de 2021

Bolet de soca.






Segons Wikipedia:

“ Un bolet  de soca és el nom comú que es dona a aquell bolets pertanyents a la classe artificial dels “ Afil.loforals ” que creixen sobre la fusta viva o morta d’un arbre o arbust.

            Apareixen en els  arbres vius quan aquests ja estan debilitatsper alguna cosa com pot ser una secada, una inundació, un incendi, arbres atacats per insectes. I en fusta ja morta la presència dels carpòfors és el símptoma visible d’una infestació prèvia pel fong que encara no s’havia evidenciat.

            Els bolets de soca poden pertànyer a molts gèneres entre ells Polyporus, Fomes, Laetiporus, Ganoderma i Phellinus ".

Les fotografies es van realitzar a la tardor, al mes de Novembre.


            

jueves, 18 de noviembre de 2021

PHELLODON NIGER

 



            El bolet Phellodon niger també conegut com “ dent negre ” o “ bolet d’agulles negres ”, és un fong no comestible que neix a la tardor al costat dels pins.  Te un barret negre i el tronc amb forma d’embut. Igual que la llengua de bou, l’ himeni el trobem a la part de sota del barret format amb un munt d’agulletes.






viernes, 5 de febrero de 2021

DOLMEN DE COLLDARNAT

DOLMEN DE “ COLLDARNAT ”.

Agafant la carretera de Sorribes de La Vansa LV-4001, passant per la zona de “La Barceloneta ” i continuant corbes amunt direcció a Muntant de Tost, arribem a un clar on hi ha el caminet que ens porta al deshabitat poble  de Colldarnat.  El dolmen es una mica complicat de trobar si no se sap on estar.  No es troba al poble ni al costat de l’Ermita, sinó una mica més amunt del camí que trenca cap al poble.   Aparquem el cotxe just al costat de la carretera LV-4001 al costat del cartell de Colldarnat i continuem caminant carretera amunt direcció a Muntant,  a uns 30 metres la carretera asfaltada s’acaba convertint-se en un camí de pedres, seguim caminant per aquest camí uns 100 metres amunt aproximadament.  Aleshores deixem el camí i pugem muntanya a través per la part de l’esquerra durant uns 50 metres fins arribar a dalt del turonet on hi ha un clar. Allí es troba el dolmen de Colldarnat.

 No es un dolmen complert, sinó que esta mig ensorrat, tot i així continua tenint l’encant d’una construcció mil·lenària que roman immòbil amb el pas del anys. El dolmen fou excavat al voltant de 1917 pel Mossèn Joan Serra i Vilaró i el va documentar al seu llibre “La civilització megalítica a Catalunya” pàgina 251-253. Els objectes que s’hi van trobar es van portar al museu de Solsona on encara hi estan exposats i vaig poder fotografiar.





A continuació faig una còpia literal del text que hi ha escrit i documentat al llibre, abans citat, de Joan Serra i Vilaró: 

Pàgina 251:

“ 97.-Muntant. Tarter de Coll d’Arnat ( fig.326 ).- Coll D’Arnat es un llogaret de vint edificis amb setze habitants, sufragània de muntant, d’on dista uns quatre quilòmetres, i pertany al municipi de Lavança. El megalit que ens ocupa està a uns 100m a Ponent sobre la serra, l’extrem E. de la qual domina la localitat.


En veure’l, produeix l’efecte d’un munt de roques, caigudes les unes sobre les altres. La coberta devia ésser enorme encara que la cambra no fos molt gran, la qual cosa era comuna en aquesta mena de megalits.

En l’adjunt gravat mostrem la planta ( fig.327 ) i la secció longitudinal ( fig.328 ), i hem numerat les pedres per a sa millor descripció. La 1 i la 4 són fragments de les testeres que romanen en el lloc corresponent, però són mutilades en llur elevació. La 1 te 1m 00 de llarg per 0m 51 d’alt i 0m11 de gruix, i la 2 , 0m 50, 0m 32 des de sota la llosa plana ( no miràrem si penetrava més en fons ) i 0m 15, respectivament.

   

Les 2 i 3 semblen trossos de les lloses laterals N. La 2 té 0m36 de llarg i 0m54 la 3, tenint ambdues una gruixària de 0m16 i una alçària de 0m45.

Les 5 i 6 són les lloses laterals S. La 6 té 1m56 de llarg per 1m07 d’alt ( des del pla superior de la llosa 7 ) i 0m32 en sa major gruixària. La 5, de 0m65 de llarg, per 0m15 de gruix, té 0m42 d’elevació ( comptant des del mateix pla que l’anterior ). Sobre ambdues descansen, a manera d’hemidolmen, les lloses de la coberta 8, 9, 10 i 11. La 9 no caldria comptar-la-hi, car es un fragment de la 8, el qual té 40 per 69 centímetres. Per l’altre extrem s’apoien al sòl.

La 10, la major llargària de la qual és de 1m19 amb un gruix de 0m15, podria haver estat una de les lloses laterals N. que, en desplomar-se, quedés apoiada amb la pedra 6.

La pedra 7 enllosa el sòl del megalit.

L’ésser en una carena fa suposar que les pedres del túmul les devien fer rodolar a banda i banda en les antigues excavacions. Algunes encara hi romanen.

El material que ens ha proporcionat la seva excavació consisteix en un petit fragment de terrissa molt grollera, plena de pedruscall, d’un gruix de 2 centímetres. L’altra ceràmica obeeix a les formes típiques d’aquests megalits, com ho palesa el fragment la secció del qual reproduïm ( fig. 329 ). El vas del qual era aquest fragment, tenia ansa.

                                       


Un altre fragment que reprodueix la figura 330 té ornamentacions profundament incises. Pertany a la boca del vas.

També hi trobàrem un gra de collar de pedra i una agulla de metall de 40mm. de llarg, de secció en quadre, puntada de cada extrem. De l’anàlisi d’aquesta agulla n’han resultat 11,1%  d’estany i 88,1% d’aram.”


Foto del museu de Solsona on hi apareix part de la troballa excavada al dolmen:



            __________________________________________

 

Fins aquí el final d’aquesta publicació referent al dolmen de Colldarnat.

jueves, 4 de febrero de 2021

SARGANTANA

             No se de quin tipus de sargantana es tracta, pot ser la ibèrica, la roquera, etc.  La vaig trobava al costat d' una de les parets de la casa.

         La cua del rèptil és molt llarga i el cap sembla que té un color més verdós que la resta del cos. 







TRICHOLOMA BATSCHII - Bolets d’ovella -

 

TRICHOLOMA BATSCHII  - Bolets d’ovella -.

No comestible  - comestible -









          Anys enrere, la gent de la vall,
 sí que el solia recol·lectar i l’utilitzava en estofats. No era un bolet molt gustos sinó molt estopenc  que en moments de mancança donava un gust diferent als guisats.  Tot i no ser un bolet apreciat, la  gent li donava una sortida econòmica,  el pelaven, el tallaven a trossets i els assecaven penjant-los amb cordills. Quan ja estaven secs els venien dient que eren moixernons, un bolets molt apreciats i comestibles excel·lents.  Avui en dia, els bolets d’ovella no son molt apreciats pels boletaires perquè son molt amargs i no es fan servir culinàriament.   

A casa nostra, encara agafem bolets d’ovella i els pelem i assequem per quan fem conill o pollastre al forn ajuntant-los amb  fredolics o rovellons. Cal dir que els bolets d’ovella s’han de posar amb aigua una ½ hora o ¾  abans de cuinar-los i anar canviant l’aigua de tant en tant per tal de que perdin amargor i picantor.

A continuació poso algunes fotografies on es veu com preparem els bolets d’ovella per assecar-los. Un cop secs i deshidratats els guardem amb pots de vidre igual que els camagrocs.












RUSSULA TORULOSA

 RUSSULA TORULOSA  

No comestible  - molt picant -